Sportiskola szakosztályai

Asztalitenisz

asztalitenisz 290x90    cimer
asztalitenisz 780  

                                                                  SZAKÁGVEZETŐ:

SZARKA TIBOR

szarka t

EDZŐK:

VAJDA FLORIN

vajda f

IFJ. SZARKA TIBOR

A Sportiskola megalakulása előtt két éve már működő, még nem intézményesített „Sportiskolai Program”-ban is helyet kapott a dobó szakág az atlétika sportágon belül. Ebben a csoportban bontogatta szárnyait London későbbi olimpiai bajnoka, Pars Krisztián is.

 

Nem sokkal  megalakulása után  - 2000-ben – csatlakozott az asztalitenisz szakosztály a Rajczi Imre Sportiskolához. A Szombathelyi Asztalitenisz Klubnál ekkor már felépített utánpótlás nevelő munka folyt Vaida Florin vezetőedző irányításával.

 

A nemzetközi hírű szakember 1999. év végi érkezése különösen indokolttá tette, az asztalitenisz csatlakozását. Florin volt - és a mai napig is - garancia a kiemelkedő, eredményes munkára. Munkáját ifj. Szarka Tibor edző és id. Szarka Tibor szakág vezető segíti nap, mint nap.

 

A szakosztály a kezdetektől fogva napjainkig az „Aranyhíd” Oktatási-Nevelési és Integrációs Központ (Szombathely, Dózsa Gy. u. 6.) tornatermében dolgozik minden nap. (A legtehetségesebb versenyzőink edzését napközben az Energy Fittnes aerobik helyiségében tudjuk megoldani.)

A pingpong nem csak a legnépszerűbb, de a legösszetettebb sportágak közé tartozik a világban, ezért az utánpótlás nevelés rendkívül komplex és hosszú távú munkát igényel. Egy-egy játékos kineveléséhez 8-10 év következetes munkára van szükség rengeteg edzéssel és versenyeztetéssel. Fontos, hogy a fiatalok folyamatosan szerepelni tudjanak a nemzeti bajnokság valamelyik játékerejüknek megfelelő bajnokságban, ezért a sportiskola asztalitenisz szakága nem önállóan működik, hanem a Szombathelyi Asztalitenisz Kör keretein belül. Így lehet megoldani azt, hogy be lehessen építeni őket a SZAK valamelyik csapatába.

A szakosztály 20-25 fővel dolgozik, és különösen figyelemre méltó, hogy ebből a létszámból a nagy része fiatal, utánpótlás korú versenyengedéllyel  rendelkező versenyző. Játékosaink hétről hétre részt vesznek megyei, regionális vagy országos versenyen és csapatbajnokságban.

A SZAK NB-s csapataiban mindig játszottak saját nevelésű játékosok, ám a sportiskolához történő csatlakozást követően alig lehetett látni nem szombathelyi nevelésű játékost az együttesben. Több olyan bajnoki szezon is megtalálható a SZAK történetében, amikor csak saját nevelésű játékos szerepelt az első csapatban!!!

A SZAK-Sportiskola legeredményesebb éve a 2006-os volt, amikor ifjúsági csapatunk – Vajda Attila, Fixl Balázs, Szarka Tibor összeállításban - arany érmet szerzett az OB-n, ill. az egyéni számokban is több magyar bajnoki címnek örülhettünk. Vajda Attila, Szarka Tibor, Lendvai Gergely, és Szarka Zsolt szerzett érmet a Magyar Bajnokságon ekkor. (Az országos utánpótlás rangsorban a BVSC mögött 2. helyen végeztünk.) Lendvai Gergely ebben az esztendőben nyerte meg a Molnár János nemzetközi újonc versenyt, és Vajda Attila számos érmet nyert a válogatott színeiben kiemelt nemzetközi versenyeken.

A válogatottban megfordult játékosainkon kívül Vaida Florin még nagyon sok játékost nevelt asztaliteniszezővé. Sajnos általános gond, hogy a középiskolai tanulmányok után a továbbtanulás miatt sokan nem pingpongoznak tovább, vagy más egyesületet erősítenek.

Jelenleg is 8-10 olyan versenyzőnk van, aki 15 év alatti és megtalálhatók a magyar ranglistán, és szerepelnek valamelyik SZAK-Sportiskolás csapatban.

A legkisebbek között is találhatók különösen tehetséges fiatalok. Nagy jövő előtt áll a még csak 9 éves Molnár Liza aki a két évvel idősebbek között volt már 3. országos ranglistaversenye. Poór Balázs (10) és Gergely Márk (U8) is érmes lehet az elkövetkező években saját korosztályukban.

Legjobb eredményeink.

2004: Országos serdülő Csapatbajnokság: 2. hely (Vajda, Fixl, Szarka T.)

          Országos újonc csapatbajnokság: 3. hely (Lendvai, Szarka Zs.

          Magyar Bajnokság: U11: 1. Lendvai Gergely, 3. Szarka Zsolt

2006: Országos ifjúsági csapatbajnokság: 1. hely (Vajda, Fixl, Szarka T.)

          Országos újonc csapatbajnokság: 3. hely (Lendvai, Németh Á.                  Máté D.)

          Magyar Bajnokság: Serdülő páros: 1. Szarka Tibor – Lukács R.

                                          Serdülő egyéni: 2. Szarka Tibor

                                          Ifjúsági vegyes páros: 1. Vajda Attila – Li Bin

                                          Ifjúsági fiú páros: 2. Vajda Attila – Driston                                                     Dániel

                                          Újonc fiú egyéni: 3. Lendvai Gergely

                                          U11 fiú egyéni: 3. Szarka Zsolt

2007:  Országos serdülő csapatbajnokság: 3. hely (Lendvai, Szarka Zs.                                                                          Németh Á.)

            Országos újonc csapatbajnokság: 3. hely (Szarka Zs., Németh Á.                                                                      Takács D.)

            Ifjúsági Europa TOP 12 bajnokság: 7. Vajda Attila

            Ifjúsági Európa Bajnokság: 9-16. Vajda Attila

2008: Magyar Bajnokság: Serdülő fiú páros: 3.Lendvai Gergely- Szarka                                                                           Zsolt

                                          Serdülő vegyes páros: 2. Lendvai Gergely–                                                                                          Kakuszi Lilla

            Ifjúsági TOP 12 bajnokság: 4. Fixl Balázs

2009:  Magyar Bajnokság: Serdülő fiú páros: Szarka Zsolt –Kovács                                                                          Richárd

                                              

2010:  Országos újonc csapatbajnokság: 3. hely (Szabó, Ihász, Nagy,                                                                                  Ambrus)

            Magyar Bajnokság: Serdülő fiú egyéni: 2. Szita Márton

                                            Serdülő fiú páros: 1. Szita Márton – Lakatos                                                                                 Tamás

                                                               3. Szarka Zsolt – Kovács Richárd

                                              

2011:  Magyar Bajnokság: Ifjúsági fiú egyéni: 3. Szita Márton

                                          Ifjúsági fiú páros: 3. Szita Márton – Lakatos                                                                                 Tamás

                                          U12 fiú egyéni: 3. Nagy Csaba

                                          Ifjúsági TOP 12 bajnokság: 2. Szita Márton

            Ifjúsági Európa Bajnokság: Ifjúsági egyéni: 5-8. Szita Márton

2012:  Magyar Bajnokság: U12 fiú egyéni: 3. Soós Barnabás

2013:  Magyar Bajnokság: U11 leány egyéni: 3. Rónafalvi Petra


   si 780
 

 

 

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi

Kapcsolat

  •        Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonpr. Kft.
  •        +36 20 580 6506 (8:00 - 16:00)
  •        +36 94 799 410 (8:00 - 16:00)
  •        sportkozpont@szombathelysport.hu
  •        9700 Szombathely, Sugár út 18.

Közérdekű adatok

Bejelentkezés

Látvány-csapatsport támogatással kapcsolatos határozatok